Nieuwe gesprekshandreiking: In gesprek over meldcode-dilemma's
Inclusief casussen voor eerstelijns
Als extra onderdeel van de campagne Wijzer met de meldcode heeft Augeo Foundation een gesprekshandreiking gemaakt. Met hierin 12 video-casussen, ruim 500 reflectievragen en meer dan 100 verdiepende materialen. Deze gesprekshandreiking helpt professionals en organisaties die verplicht zijn te werken met de Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling, bij het (nog beter) toepassen van de meldcode.
Aan de hand van casussen met herkenbare vraagstukken kunnen professionals met hun collega’s, organisatie of met ketenpartners in gesprek om te reflecteren op de eigen en elkaars handelen. Deze gesprekken kunnen ook helpen om samen overeenstemming te krijgen over wat een goede handelwijze is bij deze vraagstukken.
‘In gesprek over meldcode-dilemma’s – Samen aan de slag met herkenbare casussen’ is relevant voor aandachtsfunctionarissen, leidinggevenden en uitvoerende professionals.
Naar de gesprekshandreiking https://www.augeo.nl/def/meldcode-gesprekshandreiking/
Aandachtsfunctionaris:
‘Deze gesprekshandreiking is goed bruikbaar, uitgebreid, bevat veel info en verdieping, fijn dat er ruimte is voor eigen casuïstiek.’
Wijkteammedewerker:
‘Ik vond het erg prettig en bruikbaar voor ons in de praktijk.’
Orthopedagoog:
‘De casussen zijn echt een sterk punt in deze gesprekswijzer. De filmpjes zijn kort, maar herkenbaar en bevatten voldoende dilemma’s. Ik zou het gebruiken tijdens trainings- en intervisiemomenten met een groepje. Daar is het goed bruikbaar voor. Ik denk dat dit heel goede gespreksopeners zijn.’
Start campagne 'Wijzer met de meldcode'
Tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk voor professionals die werken met de meldcode
Regelmatig ervaren professionals, aandachtsfunctionarissen of organisaties belemmeringen bij het werken met de meldcode. Hoe pakken anderen dat aan? Welke oplossingen zijn er? Wat werkt en hoe dan? De nieuwe campagne ‘Wijzer met de meldcode’ belicht 12 vraagstukken met veel handige tips en aanbevelingen die zijn gebaseerd op ervaringen van professionals uit diverse sectoren.
Hier kun je je aanmelden: https://www.augeo.nl/nl-nl/wijzer-met-de-meldcode/aanmelden/
Je ontvangt dan tot juni acht keer een mail met daarin steeds een belangrijk meldcode-vraagstuk. Je krijgt tips, ervaringen en aanbevelingen uit de praktijk. Deze (gratis) campagne richt zich op professionals en aandachtsfunctionarissen in alle sectoren.
Letsel bij een vermoeden van kindermishandeling
Een blauwe plek bij een kind is niets raars. Maar wat als er meer aan de hand is en er een vermoeden is van kindermishandeling? Dan is het belangrijk om te weten welke letsels er zijn en hoe en wanneer deze veroorzaakt kunnen zijn. De nieuwe online cursussen van Augeo Foundation bieden forensisch professionals op een beeldende en interactieve wijze de benodigde handvatten om huidafwijkingen en lichamelijke letsels bij kinderen te herkennen, te duiden, hierover te rapporteren en het relevante juridisch kader te overzien.
Serie van drie online cursussen
In het kader van Forensisch Medische Expertise, in bijzonder voor kinderen (FMEK), zijn er drie nieuwe online cursussen:
1. Letsel bij een vermoeden van kindermishandeling
2. Juridische vraagstukken in forensisch medisch onderzoek bij vermoedens van kindermishandeling
3. Forensisch medische letselrapportage (in ontwikkeling)
Voor wie?
De cursussen zijn speciaal ontwikkeld voor forensisch artsen en forensisch verpleegkundigen. Maar de cursussen zijn ook interessant voor kinderartsen, jeugdartsen, huisartsen en vertrouwensartsen . Datzelfde geldt voor aandachtsfunctionarissen kindermishandeling in ziekenhuizen en andere medische professionals die in hun werk te maken krijgen met vermoedens van kindermishandeling.
Meer weten? https://www.augeo.nl/nl-nl/actueel/nieuw-cursussen-over-lichamelijk-letsel/
Welke rol speelt gender bij huiselijk geweld?
Vrouwen zijn zes keer vaker slachtoffer van ernstig partnergeweld dan mannen. Ook anderen die niet voldoen aan de stereotype gendernormen, lopen een veel grotere kans om slachtoffer te worden van structureel en ernstig geweld dan mannen. In de speciale editie van Augeo Magazine kun je alles lezen over de rol die gender speelt in het ontstaan en in stand blijven van huiselijk geweld.
Wil jij graag jouw zorg of welzijnswerk aanvullen door het gebruik van digitale middelen, maar weet je niet hoe? Maak dan nu nog gebruik van de subsidie om de visie daarop te ontwikkelen!
Wij helpen met de aanvraag op basis van ‘no cure, no pay’, en zodra de aanvraag is goedgekeurd begeleiden wij het proces van het ontwikkelen van die visie en staan wij jullie bij met adviezen.
Het hebben van een visie geeft een doel en een structuur aan het toepassen van digitalisering. Door deze visie te ontwikkelen samen met o.a. patiënten/cliënten en personeel weet je beter wat belangrijk is en dat de uitwerking ook daadwerkelijk bijdraagt aan betere zorg of welzijnswerk. Meer weten? Lees dan de factsheet of neem contact met Sander Moret ( sander@jblorenz.nl of 06-15385683 )