BEKIJK HIER DE OPNAME.
Senior beleidsadviseur maatschappelijke ontwikkelingen bij de gemeente Goeree-Overflakkee Meis Broeders is een van de bedenkers van de campagne Laten we nuchter blijven. Dit onderdeel van de al eerder opgezette aanpak Opgroeien in een kansrijke omgeving is bedoeld om ouders bewust te maken en te helpen het gesprek met tieners te laten aangaan over alcoholgebruik. “Als ouder heb je daar wel degelijk invloed op”, stelt ze.
De gemeente wil een integrale aanpak tegen middelengebruik en daarmee het alcoholgebruik onder alle generaties tegengaan. Maar niet alleen alcohol, ook drugs-, geneesmiddelen-, gok- en tabaksverslaving. Alles waarbij het gebruik leidt tot disfunctioneren van het individu, dat is de insteek van hun aanpak tegen verslavingsproblematiek. Het vereist een gezamenlijke inspanning met alle relevante partijen op het eiland.
Tijdens dit interactieve webinar gaat Mariette Reineke van Lorenz in gesprek met Meis Broeders en Ferry de Koning van de gemeente Goeree-Overflakkee over hun integrale aanpak tegen verslavingsproblematiek, het hoe en waarom van deze aanpak, de campagne 'Laten we nuchter blijven' en de impact die dit heeft op de inwoners.
KIJK HIER DE OPNAME TERUG VAN DEZE WEBINAR:
https://www.youtube.com/watch?v=38ZJUhZH6_M
De problemen die de toenemende vergrijzing met zich meebrengt zijn alleen in de samenleving op te lossen, met mensen die omzien naar elkaar en iets voor elkaar over hebben, aldus Henk Geene, initiatiefnemer van Voorzorgcirkels. Dit zijn groepjes van acht tot dertien mensen die op loop-of fietsafstand van elkaar wonen, waarin gezonde vitale ouderen zorgbehoeftige ouderen helpen.
Willemijn Krol is vanuit ROS Elaa betrokken bij het programma Positief Gezond Almere. De kern van dat programma is de zorg af te buigen om zorg te voorkomen als andere oplossingen mogelijk zijn. Toen ze in contact kwam met Henk, leerde Willemijn dat zijn aanpak in al zijn eenvoud precies is wat je moet willen bereiken om te voorkomen dat mensen om zorg gaan vragen. Almere heeft de ambitie om tot 190 voorzorgcirkels te komen.
Tijdens dit interactieve webinar gaat Mariette Reineke van Lorenz in gesprek met Henk Geene en Willemijn Krol over voorzorgcirkels. We gaan praten over wat het is, hoe het werkt, en over ervaringen uit de praktijk. Er is voldoende ruimte voor vragen.
Datum: donderdag 27 juni
Tijd: 12:00 - 13:00 uur
Er zijn geen kosten verbonden aan deze webinar. Kan je niet live aanwezig zijn? Meld je dan ook aan, dan ontvang je de opname.
KIJK HIER DE WEBINAR TERUG.
Een deel van de 2,5 miljoen mensen die als migrant of vluchteling naar Nederland zijn gekomen beheerst de Nederlandse taal onvoldoende voor een goed gesprek met een zorg- of hulpverlener. Hierdoor ontstaan situaties waarin een zorgvrager en professional elkaar niet goed begrijpen. Wanneer volstaat een familielid dat vertaalt of een vertaalapp en wanneer is een tolk nodig? Hoe is de verantwoordelijkheid voor de toegang tot en inzet van tolken geregeld? En hoe de financiering? En wat betekent dat voor jou als professional, manager, beleidsmaker of bestuurder? En vooral ook: wat kun jij zelf doen?
Tijdens dit interactieve webinar gaat Bianca den Outer in gesprek met Simone Goosen, initiator en campagneleider Tolken terug in de zorg, alstublieft. Vanuit de Johannes Wier Stichting voor gezondheidszorg en mensenrechten en Patiƫntenfederatie Nederland strijdt ze voor eenvoudige en snelle toegang tot tolken voor alle professionals in de zorg en het sociaal domein. Hierdoor kunnen mensen die de Nederlandse taal (nog) onvoldoende machtig zijn passende zorg en ondersteuning worden geboden.
Lees hier het interview met Simone Goosen op De Eerstelijns.