Vraag

28 september 2023
Profielfoto van Patricia van de Kruijs
Beleidsmedewerker Sociaal Domein

“Welke gemeente heeft al ervaring met de inzet van babythuiszorg? En wat zijn de ervaringen?”

Profielfoto van Jolanda Bomer
Clientregisseur Aanvullende Ondersteuning/Ervaringsdeskundige

Windkracht058 doet de Aanvullende Ondersteuning voor de gemeente Leeuwarden en maakt daardoor ook gebruik van Babythuiszorg als maatwerkvoorziening.
Wij hebben goede ervaringen met BTZ. Op dit moment wel ernstig tekort aan personeel en kunnen daarom niet zo snel meer inzetten in crisissituaties.

Profielfoto van Judith Overzet
Jeugdconsulent

De Fryske Marren. Babythuiszorg is onderaannemer bij een organisatie die is aangesloten bij SDF. Ze zijn snel inzetbaar, flexibel en er zijn korte lijntjes. De kwaliteit is afhankelijk van de werker.

Profielfoto van Ina ter Avest
Vrijwilliger

Zowel in Amsterdam als in Hilversum zijn lactatie-kundigen werkzaam. Wellicht biedt dat een ingang om meer te weten over baby-thuiszorg?

Profielfoto van Almira de Jong
Praktijkleider Jeugdexpertteam gemeente Leeuwarden

Bij de gemeente Leeuwarden hebben we ervaring met babythuiszorg. Dit wordt ingezet via het wijkteam. De babythuiszorg is zeker van meerwaarde, omdat ze in staat zijn buiten kantooruren ondersteuning te bieden. Daarnaast zijn ze getraind op (on)veiligheid, waardoor ze de ogen en oren kunnen zijn die soms nodig zijn in zaken met hele jonge baby's en risico's door bijvoorbeeld psychische problematiek en/of verslavingsproblematiek. Huidige problematiek is echter dat elke organisatie, en zo ook deze organisatie met een personeelstekort kampt, waardoor de stabiliteit van het aanbod in het geding komt.

Profielfoto van Rosalinde Loonstra
Kwaliteitsmedewerker

Hoi Patricia,

Ik ben niet bekend met de feitelijke inzet van Babythuiszorg, maar heb wel ervaring in de verzoeken die binnen zijn gekomen bij onze gemeente.
Binnen onze gemeente en ook vanuit een eerdere gemeente waar ik werkzaam ben geweest ken ik deze organisatie en haar verzoeken/meldingen voor begeleiding.
Zij bieden ondersteuning aan ouders waar net een kindje is geboren. De begeleiding die zij bieden is vooral gericht op de baby, in samenhang met de ouder. Vanuit ons oogpunt betreft het geen begeleiding op grond van de Wmo, maar ziet deze begeleiding op een vorm van verlengde kraamzorg. Zij starten ook altijd nadat de kraamzorg afgelopen is.

Voor ons is bovenstaande de voornaamste reden om niet met deze zorgaanbieder in zee te gaan vanuit het oogpunt van de Wmo. Wij hebben voldoende zorgaanbieders binnen ons contract om eventuele begeleidingsvraagstukken van jonge ouders op te kunnen pakken.

Profielfoto van Colinda van Hout
Jeugdverpleegkundige

Hoi Patricia,

Ik weet dat het vanuit VDA kraamzorg word gegeven in regio Eindhoven.
De ervaringen daarmee weet ik zo niet.

Groetjes Colinda
Jeugdverpleegkundige

Profielfoto van Olga Deckere
Jeugdverpleegkundige

Door heel Nederland wordt babythuiszorg geleverd op allerlei verschillende niveaus Patricia.
Hangt er natuurlijk giga van af over welke zorg je het hebt; welke zorg een baby nodig heeft. Zo is er ondere andere Voorzorg in A'dam: begeleiding van vnl tienermoeders met een baby; zijn er de specifieke kinderwijkteams met gespecialiseerde kinderverpleegk. voor hulp aan huis van zieke baby's; is er veel preventieve hulp voor de gezinnen met een baby van 0-4 jaar vanuit de jeugdgezondheidszorg en is er natuurlijk de kraamzorg die na een geboorte er is voor ouder(s) en baby.

Profielfoto van Karen Westers
Beleidsmedewerker Jeugd

Hallo Patricia,

wij hebben ervaring met de inzet van babythuiszorg. Omdat het voor iedereen die net een kind heeft gekregen fijn is om extra ondersteuning te krijgen, zijn wij wel kritisch op wanneer het wordt ingezet. We hebben werkafspraken gemaakt met de aanbieder, waarop we babythuiszorg in principe alleen inzetten als overbruggingszorg.

Wat fijn is aan babythuiszorg is dat ze op elk moment kunnen instappen, ook op uren waarop andere professionals niet werken.

Mocht je meer willen weten, neem gerust contact op.

Karen Westers
gemeente Midden-Groningen