Vraag

31 oktober 2022
Profielfoto van Thea Westerink
Aanjager Kansrijke Start

“Zijn er regio’s in Nederland waar tijdens de maternale kinkhoest vaccinatie ook gelijk een prenataal huisbezoek wordt afgenomen? Waarom wel, of juist niet?”

Toelichting

Dus meer tijd voor JGZ tijdens het vaccinatie moment om op die manier zwangeren die ondersteuning kunnen gebruiken maar nog niet in beeld zijn te kunnen helpen. Ik houd mij hiermee bezig vanuit het landelijke programma Kansrijke Start. 

Motivatie

Ik ben erg benieuwd naar ervaringen in andere regio's. 

Profielfoto van Ria Weijmans
Vrijwilliger

Hoi Thea,

Bij GGD Limburg Noord doen we dit niet. Wij doen niet bij alle zwangeren een prenataal huisbezoek; we krijgen de kwetsbare gezinnen meestal via de verloskundigen in beeld waarna een PNH gepland wordt. Het voordeel is dat je dan bij mensen thuis komt.
De MKV wordt in een apart spreekuur gedaan en zwangeren kunnen deze afspraak zelf inplannen. Er staat 10 min. per persoon ingepland en wij informeren zwangeren ook niet over het PHB zoals ik bij anderen lees.

Profielfoto van Dorrit Verzeijl
Stafverpleegkundige; Verbindingsprofessional JGZ-Ziekenhuis; Ambassadeur jeugdverpleegkundige i.o. VenVN

Hoi Thea,

In de regio ZHZ (jong JGZ) en West- Brabant (GGD WB, TWB en Jong JGZ) doen wij dit niet.
In het 22 weken CM wordt wel informatie gegeven over het PHB JGZ. Maar dat doen we ook indien dat relevant is tijdens de contactmomenten op het consultatiebureau.

Het liefst breng je natuurlijk zo vroeg mogelijk een PHB JGZ, als een kwetsbare situatie wordt gesignaleerd. Dan wil je niet wachten tot (na) de 22 weken zwangerschap. En daarom werken we ook intensief samen met de geboortezorgpartners.

Het is afhankelijk van wat de gemeente besluit of je alle zwangere of alleen zij die in een (potentieel) kwetsbare situatie verkeren een PHB JGZ kunt brengen. Het doel is natuurlijk om ieder kind een kansrijke start te kunnen geven. Doen wat daarvoor nodig is, is van groot belang.
De 22 weken wordt overigens niet alleen door de GGD gegeven, maar door de jeugdgezondheidszorg. En die is niet altijd gesitueerd in een GGD.

Profielfoto van Anna Van Digg
Sociaal verpleegkundige

Hoi Thea, wij binnen JGZZHW doen dit (nog) niet. We gebruiken het MK moment wel om mensen te informeren over het prenataal bezoek, of zoals wij het noemen start gesprek.
Maar zie het voordeel om standaard een klein aanbod te doen! ben benieuwd naar andere antwoorden en hoor die graag.

Profielfoto van Alida Willemen
Praktijkbegeleider JGZ

Wij nodigen de zwangeren uit voor een prenatale intake ( Verkorte versie van de reguliere intake) inclusief vaccinatie. Op basis van de intake wordt gekeken welke zwangere in aanmerking komt voor een prenataal huisbezoek. Alleen kwetsbare zwangeren krijgen een prenatale huisbezoek.

Profielfoto van Jeannette van Capelleveen
Regio-adviseur sociaal domein Friesland Groningen Drenthe

dit weet de KNOV lijkt mij... maternale kinkhoestvaccinatie is rond 22 wkn en wordt gedaan door de GGD, het huisbezoek vindt normaliter plaats rond 34 wkn. Dus grote kans dat dit niet gecombineerd wordt

Profielfoto van Mariëtte Hoogsteder
Senior onderzoeker Jeugd en Gezondheid

Beste Thea,
Iedere JGZ-organisatie of GGD organiseren prenatale huisbezoeken op eigen manier; sommigen voor alle zwangeren, sommigen alleen voor een selectie (bv met een specifieke risico, of in specifieke wijken) enz enz. Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid heeft een handreiking uitgebracht, daarin kun je over de variaties lezen. https://www.ncj.nl/inspiratie/handreiking-prenataal-huisbezoek-door-de-jgz-bij-zwangeren-in-een-kwetsbare-situatie-is-beschikbaar/
Ik vermoed dat het NCJ ook peilingen houdt of online bijeenkomsten om te kijken hoe het nu gaat. Meer info bij Elle Struijff (zie voor contactgegevens https://www.ncj.nl/onderwerp/prenataal-huisbezoek/)

Profielfoto van Sjoukje Huisman
JGZ verpleegkundige

Wij vragen de ouders wel hoe het gaat met de zwangerschap.
Wanneer het niet zo goed verloopt spreken we een prenataal hb af.