Vraag

16 juni 2022
Profielfoto van Sharon De Gruytere
Gedragsdeskunidige

“Wie kan mij helpen / adviseren, met betrekking tot een vraag over adoptie binnen een pleeggezin dat ik begeleid?”

Toelichting

Hey allen, 

Ik ben gedragsdeskundige in juvent, ambulant/pleegzorg. ik heb een vraag met betrekking tot een pleeggezin in Zeeland. Het betreft een netwerkpleeggezin (oom en tante). De tante is van Nederlandse nationaliteit, de oom komt vanuit Ambon (Indonesië). Ze verzorgen een meisje van 16 jaar. Haar ouders wonen nog in Ambon met haar broer van 14 jaar. Nu wil haar broer naar Nederland komen en inwonen bij het pleeggezin. Heeft iemand kennis over de regelgeving hierover? Is dit pleegzorg of adoptie? Hoe staan jullie hier tegenover, voornamelijk in kader van ontwikkeling en veiligheid van het meisje?

Bedankt voor jullie antwoord. 

Motivatie

Gebrek aan kennis hierover. Kwam als vraag binnen casuïstiek. 

Werkgebied

Juvent 

Profielfoto van Monique de Jong
Monique de Jong
Psychosociaal therapeut & client/gezinsondersteuner FASD, SKJ geaccrediteerd opleider FASD

Hallo Sharon,

Vanuit mijn eigen ervaring als ex pleegouder van een meisje uit het buitenland (wel EU dus iets andere situatie) betreft, kan ik je vertellen dat je je niet blind moet staren op de regels. Ook zij had i.p. niet bij ons kunnen komen wonen, maar er is destijds een uitzondering gemaakt op de regels (pleegkinderen binnen de EU niet plaatsen in een ander land dan het eigen) vanwege de unieke situatie en gebrek aan ander perspectief. Je moet daarbij wel aankloppen bij de juiste personen op het juiste niveau, die hierin een verschil kunnen maken en deuren kunnen openen. Buiten de gebaande paden kijken dus, en niet opgeven alleen op basis van regels of wetgeving.

Succes!

Profielfoto van Ingrid de Kok
Coördinator integrale vroeghulp

Dag Sharon,
Ik denk dat jouw collega's van Juvent Pleegzorg/ cliëntadministratie hier zeker het antwoord op weten.
Adoptie is idd niet aan de orde, maar pleegzorg denk ik wel omdat het meisje dat je begeleidt nu ook onder pleegzorg valt.
Als haar broer naar Nederland komt, dan is er in ieder geval een netwerkscreening nodig vanuit jullie organisatie.
maar er moeten ook goede afspraken gemaakt worden over het gezag. In principe blijft dit bij ouders, maar in de praktijk blijkt het nogal eens zo te zijn dat communicatie met ouders moeilijk wordt.
Er blijft ook een financiële en opvoed verantwoordelijkheid voor ouders, soms kunnen betrokkenen ( ouders/ oom en tante) hier onderling goede afspraken over maken
De Toegang van de gemeente moet hier ook bij betrokken worden, in Middelburg is dat TIM.

Profielfoto van Yamuna Ditters
Adviseur Passende hulp

Beste Sharon,

Het zou helpen als je weet wat de reden is dat hij in Nederland bij zijn oom en tante gaat wonen en of dit tijdelijk zal zijn of permanent. Mogelijk vanwege onderwijsmogelijkheden in Nederland?

Ik schat in dat adoptie hier niet aan de orde is. Dat zou betekenen dat zijn oom en tante een adoptieprocedure hebben doorlopen om de juridische ouders van hun neef te worden.
Ook pleegzorg lijkt me niet aan de orde. Pleegzorg zou pas aan de orde kunnen zijn, als bij een in Nederland verblijvende jeugdige zou zijn besloten tot een vrijwillige of gedwongen uithuisplaatsing. Hier gaat het om een jongen die in Ambon woont en dus niet binnen de Nederlandse jurisdictie valt wat betreft jeugdbescherming.

Profielfoto van Atti Bahadori
Bemiddelaar

Adoptie is een juridische route die tussen 2 overheden mag geregeld worden.
als het kind plotseling bij netwerkpleegouders komt wonen dan kan je via een verwijzer een pleegzorg netwerkplaatsing van maken bij regionale pleegzorg instantie. pleegouder krijgen ze 650 euro per maand.

groet

Profielfoto van Marc Goossen
Adviesteammedewerker Raad voor de Kinderbescherming Roermond

Zeker geen adoptie. Dat kan alleen als er bv geen ouders meer zijn etc.
Pleeggezin ook niet en naar Nederland komen ook niet. Dat mag alleen als hij een verblijfsvergunning heeft. Die is bovendien van bepaalde tijd. Dus pas op ook waar je je in gaat mengen.

Ofwel hij of zij kan, voor zover mijn kennis gaat, helemaal niet naar Nederland komen om hier te wonen.
zie deze link die je verder antwoorden geeft denk ik.

https://ind.nl/nl/formulieren/3076.pdf