Vraag

8 maart 2022
Profielfoto van Linda Verschuur - Otter
Toegepast gerontoloog i.o. / Casemanager en raadslid

“Wij willen een ervaringsdeskundigen café organiseren. Wie is hiermee al bekend, heeft ervaring en wil hierover tips & adviezen delen ?”

Toelichting

Het doel is om samen te zijn maar ook om input op te halen voor bijvoorbeeld een inclusie agenda. De intentie is om verschillende onderwerpen (zorg, wonen, openbaarvervoer enz.) ten tafel te brengen/bespreekbaar te maken. Waar kan een gemeente zich bijvoorbeeld in verbeteren?

Motivatie

Ik stel deze vraag omdat we nog zoekende zijn naar welke mensen we gaan uitnodigen en hoeveel mensen we gaan uitnodigen. Wat zijn de ervaringen met ervaringsdeskundigen (psychiatrie, slechthorende, slechtziend, dementie enz.)tijdens een bijeenkomst. 

Werkgebied

Gemeente 

Profielfoto van MARIA Houben
Ervaringsdeskundige

De Inclusieborrel bestaat al jaren. Deze is online en met de VN ambassadeurs uit het hele land. Iedere 2de vrijdag van de maand start 16.00 uur.

Profielfoto van Ruth van Swaay
Ruth van Swaay
Sociaal werker (Samenlevingscoach)

Hoi Linda,
Misschien is het leuk om eens contact te leggen met de deelnemers van Vitale Verbindingen in Arnhem.
Van de website:

"Wie we zijn
Vitale Verbindingen is opgezet door en voor mensen met ervaring in de GGZ. We zijn een herstelcommunity die bestaat uit mensen met ervaring in de GGZ en/of mensen die ervaring hebben met gebeurtenissen die het leven ontwricht hebben. Zij komen uit alle wijken van Arnhem.

Herstel
Herstelervaringen worden ingezet om elkaar te helpen, te ondersteunen en te groeien. Participatie en inclusie zijn de nieuwe woorden, die je tegenwoordig vaak hoort. Voor Vitale Verbindingen is dit praktijk. Het gaat niet om je specifieke “rugzakje”. Bij Vitale Verbindingen ontdek je dat je niet je diagnose bent. Je bent mens en onderdeel van de maatschappij.

Inzet, ervaring en herstel
Bij trainingen, workshops, lezingen en andere activiteiten worden eigen herstelervaringen ingezet. Dit om aan om aan elkaars en andermans herstel, groeimogelijkheid te geven.

Iedereen draagt bij
Vitale Verbinders, wijkbewoners, ondernemingen, instellingen, overheid, vrienden van, allemaal dragen zij bij aan een plek waar iedereen mag zijn zoals hij of zij is. Bekijk hier een greep uit onze Verbindingen."

https://vitaleverbindingen.nl/

Hartelijke groet,
Ruth van Swaay
samenlevingscoach
Malkander, Ede

Profielfoto van Mart Voorsluis
Community Builder

Dag Linda,

We hebben hier veel ervaring mee: we hebben zo'n 50 kleinschalige bijeenkomsten georganiseerd door het hele land voor een community die we hebben opgebouwd voor mensen in een kwetsbare positie. Online contact was ook mogelijk via een forum en met de inzet van ervaringsdeskundigen. Als je wilt kunnen we een afspraak maken om te kijken of ik kan kan helpen met advies en tips.

Met vriendelijke groet,

Mart Voorsluis

Profielfoto van Inge van Heeswijk
Psychiatrisch Verpleegkundige

Hoi Linda,
Ik weet dat er een oogcafe bestaat in Oss, voor blinden en slechtzienden, misschien kan de site je verder helpen? https://www.oogvereniging.nl/groepsagenda/oogcafe-oss-2/
Groetjes Inge

Profielfoto van Floor Kuipers
Projectmanager

Hey Linda, ik heb een tijdje samen gewerkt met Sterk uit armoede. Een organisatie die ervaringsdeskundigen opleid. Zij hebben hier ongetwijfeld slimme dingen over te zeggen! https://www.sterkuitarmoede.nl/

Profielfoto van Ria Los
Ervaringsdeskundige

Linda,

Je kan kijken op de site van www.alzheimer.nl en zoeken naar Alzheimer Cafe. Hiervoor bestaat een complete handleiding, opleiding en ondersteuning. al jouw vragen staan hierin beantwoord. Succes!

Profielfoto van Anouar Yacoubi
Beleidsrealisator Jeugd (sociale basis)

Hoi Linda,

Je kunt contact opnemen met Team ED: https://www.teamed.nl/