Vraag
Profielfoto van Frank Hillenaar
Profielfoto van Frank Hillenaar Frank Hillenaar 10 december 2021

Wie kan mij gedetailleerd informeren of iemand recht heeft op WLZ. (Wet Langdurige Zorg) wanneer partner altijd voor een internationale organisatie heeft gewerkt en daar verzekerd is.

Echtpaar met Engelse nationaliteit. Mw. met dementie moet worden opgenomen in een verpleeghuis, maar volgens de SVB heeft zij geen recht op de WLZ. omdat echtgenoot altijd voor een internationale organisatie heeft gewerkt en bij een buitenlandse zorgverzekeraar verzekerd is geweest. Zowel mw. als dhr. zijn al jaren als inwonende in Nederland ingeschreven, maar nooit bij een Nederlandse zorgverzekeraar verzekerd geweest. Zonder WLZ.indicatie kan mw. niet worden opgenomen in een verpleeghuis. De internationale verzekering vergoed slechts een klein deel van de kosten van opname in het verpleeghuis. Echtgenoot zal het andere resterende bedrag nooit kunnen betalen. Echtgenoot heeft zelf lichamelijke klachten en is overbelast. Mw. kan ook niet in Engeland worden opgenomen in een verpleeghuis omdat ze ook daar geen recht op heeft. Kortom: mw. dreigt tussen 'wal en schip' te vallen. Dit zal leiden tot een crisissituatie waarvoor er geen oplossing lijkt te zijn.
Motivatie

Ik begeleid dhr. en mw.vanwege haar dementie. Echtgenoot doet een beroep op mij. Situatie lijkt een unieke situatie te zijn waar geen passende regeling voor is getroffen. Ik heb onvoldoende kennis over deze regelgeving en geen mogelijkheid om dit gedetailleerd uit te zoeken. Dhr. is Engelstalig, begrijpt wel enigszins Nederlands, maar er is sprake van een taalbariere. Ik heb dus hulp nodig van iemand die goed de regelgeving en voorwaarden van de WLZ. kent voor deze situatie.

Organisatie en/of werkgebied

Casemanager dementie, Wassenaar

Beantwoord de vraag van Frank