Vraag

29 januari 2020
Profielfoto van Pieter Hilhorst
Landelijk projectleider

“Hoe gaat jullie team om met uitzichtloze schulden - bijvoorbeeld fraude of niet saneerbare boetes - van cliënten? Welke doorbraken hebben jullie gerealiseerd? Welke obstakels komen jullie tegen?”

Toelichting

Beantwoord deze vraag in een online reactie hieronder, zodat anderen ervan leren en kunnen reageren. We gebruiken jouw antwoord ook als input voor de reflectiesessie ‘Doorbraken bij uitzichtloze schulden’ op 11 februari in Utrecht. Wil je ook komen? Je bent van harte welkom! De sessie wordt georganiseerd door City Deal Eenvoudig Maatwerk. Zie voor meer info en aanmelding de link hieronder.

Profielfoto van Arjan van den Bos
Activerend Begeleider

Hi Pieter, graag zou ik je uitnodigen voor de expositie Andermans Schuld van 6 maart t/m 13 maart op het Berlijnplein in Utrecht; zie voor de details: https://het-nut.nl/voorstellingen/andermans-schuld/

Ik hoop jou, of en vele andere geintereseerden, daar te zien en aan de ronde tafel mee te horen praten.

GrtZ,
Arjan van den Bos
Stichting de Tussenvoorziening

Profielfoto van Conny Eldering
Coordinator

Hallo Pieter,

Misschien geen antwoord op je vraag.
Maar in Groningen zijn we als 2 geïnspireerde ervaringsdeskundigen aan de slag vanuit het Bewonersplatform de Hoogte een deurwaardersvrije wijk te realiseren en parallel aan de wijkvernieuwing te komen tot een schuldenvrije wijk.
jouw rapport van 2014 is ook een inspiratiebron geweest.
De regie ligt De ervaringsdeskundigen en verschillende partijen sluiten aan bij het project. We gaan van onderaf aan de slag (korte termijn successen en lange termijn doelen) Er zijn een aantal basisuitgangspunten en voor de rest werken we volgens de 100-apen metafoor en doen we dingen anders als anders zonder ja maar...

Misschien wil je ook wel 1 van de 100 apen zijn?

Martin en Conny - initiatiefnemers

Profielfoto van Bennie Oude Maatman
Armoedepreventie coördinator

Samen met de stadsbank Oost Nederland hebben wij een afstudeerder van Saxion Hogeschool bereid gevonden om in kaart te brengen welke groepen uitkeringsgerechtigden met een fraude, onder welke voorwaarden, en binnen welke condities en inspanningen in aanmerking zouden kunnen komen voor kwijtschelding van hun fraudeschuld, waardoor deze uitkeringsgerechtigden in aanmerking kunnen komen voor WSNP.
De afstudeeropdracht loopt van 10 februari tot 3 juli 2020. Gezien de complexiteit hoop ik wel maar verwacht ik gedurende deze afstudeeropdracht nog geen pasklare oplossing maar wel voldoende basismateriaal voor het starten van een pilot project.

Bennie Oude Maatman, vrijwilliger bij Sociaal Team te Oldenzaal

Profielfoto van Joanne Sarker-Bosch
Manager Buurtteam Bijlmer Oost

Hallo, een praktisch antwoord van een goede professional uit het veld in Amsterdam:
Bij bijv. Bankfraude is het voor een client niet mogelijk om de komende 10jr een eigen bankrekening te openen.
Je kan zo een client doorverwijzen naar een bewindvoerder. Die kan met énige moeite rekening openen via t bewind.
Zo voorkom je tenminste dat een client moeilijkheden krijgt bij toeslagen, uitkeringen, loon betalingen en bijv. werk zoeken en geen eigen bankrekening kunnen doorgeven.
Ook voorkom je gedoe met loon laten uitbetalen op een rekening van de ander. Mensen kunnen daar problemen mee krijgen bijv. Belastingtechnisch.

Stel in zo'n (bankpas fraude) geval zou je ook kunnen denken aan co-ouderschap gevallen en een bankpas via de ex-partner op naam van hun kind. Zodat die pas gebruikt kan worden om loon te ontvangen.

Of
Je bent wel samen en opent via partner ook een bankrekening op je kind.
Alleen in deze beide gevallen ontvang je geen toeslagen.

Fraude via UWV gaan vaak niet via de saneringskrediet. Soms maken mensen na jaren kans via de WSNP.

Ik kende gevallen waarbij het ging om een bedrag van €5000. En wanneer je aan een doorbraak denkt, dan kun je berekenen of iemand geholpen is zodra dit bedrag betaald wordt. En daarna wel in een schuldhulpverlenings traject kan of hiermee geholpen is om verder te kunnen.
(Min alle andere blokkades, bijv stress, hoge aflossingen)

En bij niet saneerbare boetes is het goed om te kijken om welke boetes dit gaat.
En of een client geholpen is als het betaald zou worden.
Mijn ervaring is toch dat men er niet om heen kan door het gewoon te betalen.
Vaak stijgen die boetes ook.

De kinderopvangtoeslag is ook zoiets.
Als je ten onrechte als fraudeur bent bestempeld. Kun je alle bewijzen bij elkaar zoeken.
En in deze tijd contact leggen met de belastingdienst en de situatie uitleggen.
Wie weet zullen zij ook een onderzoek starten en werkt t in een voordeel.
Stel dat je wel schuldig bent, dan zul je tot op de laatste cent moeten terugbetalen.
Ervaring leert dat deze cliënten jaren bezig zijn met schuldhulpverlening, maar dan zij via de WSNP uiteindelijk wel geholpen worden.

Profielfoto van Linda Holwerda
Jeugdconsulent (SKJ geregistreerd)

Hallo Pieter, ik zou zeggen informeer eens bij Gemeente Weststellingwerf, bij Miranda de Vent. Zij is betrokken bij de schuldsanering in die gemeente en kan je volgens mij wel goed informeren

Profielfoto van Anneke Ensink
Voorzitter Doorbraakfonds

Hoi Pieter,

In Amsterdam zetten we hiervoor het doorbraakfonds in. In de bijlage krijg je een indruk van het soort schulden dat waar we mee aan de slag gaan. We doen dit met een multi-disciplinair panel.
Hardstikke fijn dat we 11 februari ook met andere gemeenten in gesprek kunnen, want het is een weerbarstig probleem. Tot dinsdag!

Gr Anneke Ensink