Vraag

21 juni 2021
Profielfoto van Allette Snijder
Projectcoordinator

“Wie heeft er een goed voorbeeld van een (zorg)praktijk die is ingericht om toegankelijker te zijn voor laaggeletterden?"”

Toelichting

Dag allemaal,

Mijn naam is Allette, werkzaam bij Healthy Ageing Netwerk Noord Nederland (HANNN). Samen met Alles is Gezondheid coördineer ik het programma Zorg voor Basisvaardigheden dat zich richt op zorgprofessionals met cliënten/patiënten die moeite hebben met lezen en schrijven.

Naast een aantal (thema)bijeenkomsten in het najaar, rollen we ook een mediacampagne uit om het belang van dit onderwerp te benadrukken. We gaan hierbij uit van de pijlers: herkennen, bespreken en doorverwijzen.
Hiervoor zijn we op zoek naar mooie voorbeelden en casussen van zorgprofessionals in Noord-Nederland met oog voor laaggeletterdheid.
Iemand die bijvoorbeeld een zorgpraktijk heeft ingericht om het laaggeletterden makkelijker te maken of iemand die een mooi voorbeeld (casus) heeft van een bepaalde praktijksituatie met een cliënt om te delen. Of misschien zelfs iemand die een eigen wijze heeft gevonden/ontwikkeld om iemand die laaggeletterd is beter te kunnen ondersteunen of door te verwijzen.
Denk aan zorgprofessionals in de brede zin, bijvoorbeeld: een tandarts, een huisarts, een verpleegkundige, fysiotherapeut, arts, kraamzorg, logopedist, apotheker, etc.
Het kan een groot verhaal zijn maar een kleine, concrete voorbeeldsituatie met 1 specifiek persoon is ook zeer welkom.

Een aantal van deze voorbeelden willen we verwerken in de mediacampagne d.m.v. artikelen/interviews. Met deze artikelen willen we de betreffende zorgprofessional even in de schijnwerpers zetten en andere zorgprofessionals tips en inspiratie geven over wat ze zelf ook (anders) kunnen doen.

Ben jij of ken jij zo'n zorgprofessional met een mooi voorbeeld om te delen? Dan hoor ik dit heel graag!
Ik kijk uit naar jullie tips en contacten en alvast heel veel dank!

Groet, Allette

Profielfoto van Annelies Acda
Senior adviseur Gezond In

Dag Allette, zijn jullie al lid van de Alliantie voor gezondheidsvaardigheden? Op LinkedIn heb ik Daan en de Alliantie ook al gekoppeld. https://www.gezondheidsvaardigheden.nl/ Dan hoef je het wiel niet opnieuw uit te vinden!
Zitten ook voorbeelden uit het noorden bij, volgens mij.
Groeten
Annelies Acda

Profielfoto van Hilde Wendt
Ervaringsdeskundige

Hallo Anette,

Ik gebruik Facebook.

Profielfoto van Jolanda Roelands
Jolanda Roelands
ZZP

hallo Allette,
ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik heb in het verleden samengewerkt met Pharos in Utrecht https://www.pharos.nl/. zij kunnen je vast en zeker verder helpen, maar wellicht ken je deze organisatie al.
succes met je speurtocht en je werkzaamheden,
met vriendelijke groet,
Jolanda Roelands

Profielfoto van Marielle Schipperen
Projectcoördinator
Profielfoto van Merijn van der Zalm
Directeur ICT

ik heb zelf geen voorbeeld, maar ik denk dat je dit zeker kunt vinden via Pharos

ah ik bedenk er nu toch 1: wij verwijzen bij allerlei medicatie in ons clientenportaal (https://www.mijnggzoostbrabant.nl ) met directe linkjes naar kijksluiter.nl zodat mensen via video informatie tot zich kunnen nemen ipv ingewikkelde teksten

groeten
Merijn